Odsjek za romanistiku

Odsjek za romanistiku Filozofskog fakulteta u Sarajevu u saradnji s Univerzitetskom agencijom za frankofoniju (AUF) i Francuskim institutom u Bosni i Hercegovini prigodnim programom obilježio je Međunarodni dan frankofonije.

Predstavnica Regionalnog ureda AUF-a za centralnu i istočnu Evropu, Liliana Lupusor, u kratkom izlaganju upoznala je nastavnike i studente Katedre za francuski jezik i književnost s mogućnostima koje pruža AUF. Takođe je uručila i vrijednu donaciju knjiga dobijenih u okviru jednog od projekata AUF-a čiji je cilj pomoći osavremenjivanju nastave francuskog jezika.

Opširnije: Međunarodni dan frankofonije na...

Romanske su kulture istovremeno i temelj i horizont modernog evropskog mišljenja te se tiču i našeg podneblja, kao dijela jedinstvenog prostora Mediterana sa zajedničkim naslijeđem klasične antičke civilizacije. No, ne treba zaboraviti da su romanski jezici i kulture prisutni diljem Planete – od Južne i Srednje Amerike do Kanade, Afrike, Antila i Polinezije. Stoga, imajući sve ovo u vidu, studij romanistike na Filozofskom fakultetu u Sarajevu pruža velike mogućnosti izbora i usmjerenja, komparativnog, teorijskog i historijskog proučavanja kako romanskih jezika, lingvistike, književnosti, kulture, tako i djelâ velikih umjetnika, angažiranih i slobodnih mislilaca te boraca za slobodu i progres.

Opširnije: Odsjek za romanistiku | Département...