MMag.a Azra Hodžić-Kadić, profesorica bosanskog i hrvatskog jezika u Centru za jezike (Sprachenzentrum) Univerziteta u Beču i istraživačica na Odjelu za zaštitu manjinskih jezika i naslijeđa Austrijske akademije nauka (Österreichische Akademie der Wissenschaften /ÖAW/), održat će u toku ljetnog semestra 2020/21. godine pet predavanja za studente Filozofskog fakulteta i druge zainteresirane. Predavanja će se održati putem konferencijskog alata Zoom. Slijede termini i teme predavanja:

U okviru aktivnosti planiranih za 2021. godinu Centar za mirovno obrazovanje (Peace Education Hub) pri Filozofskom fakultetu organizovao je 25.3.2021. godine interaktivnu online radionicu na temu Teaching Controversial Issues, u saradnji sa partnertskom organizacijom forumZFD, u kojoj je učestvovalo osamnaest edukatora iz različitih zemalja (Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Švicarska, Holandija, Velika Britanija).

U petak 26.3.2021, u sklopu obilježavanja Sedmice frankofonije i francuskog jezika na Odsjeku za romanistiku i Filozofskom fakultetu UNSA, u suranji sa Francuskim institutom u BiH, diplomata i istraživač Xavier Rouard održao je na francuskom jeziku predavanje preko aplikacije zoom, na temu "Naši preci Gali, Slaveni i Dravidi/Nos ancêtres les Gaulois, les Slaves et les Dravidiens".

Prisutnima se kratko obratio i g. Almir Šahović, pomoćnik Ministra i referent za frankofoniju pri Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

Odsjek za romanistiku

Centar za historijska istraživanja (CeHIS) Filozzene u zatvorskom sustavu bihofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu objavio je knjigu ZATOČENE: Žene u zatvorskom sustavu Bosne i Hercegovine 1878-1914. autorice prof. dr. Amile Kasumović, vanredne profesorice na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta. Autorica Kasumović analizira tretman najranjivije kategorije unutar zatvorske populacije u prijelomnim godinama bosanskohercegovačke povijesti, kada je društvo prolazilo kroz transformacijske procese izazvane modernizacijom i industrijalizacijom. Austro-Ugarska je najavila modernizaciju zatvorskog sustava i implementaciju modernih penoloških praksi u Bosni i Hercegovini nakon okupacije 1878. godine. Autorica nastoji pokazati da je austrougarska uprava pri tome uglavnom razmišljala o zatvorenicima, dok su zatvorenice mahom bile izostavljane iz najavljenih promjena.

HoWeKo je skraćenica njemačke riječi Hochwertkonzepte ili u prijevodu na bosanski jezik koncepti više društvene vrijednosti. U sklopu HoWeKo projekta želimo istražiti razlike u kulturnosocijalnom sistemu vrijednosti Njemačke kao najznačajnije članice EU, predstavnika i predvodnika sistema vrijednosti Zapadne Europe s jedne strane i Bosne i Hercegovine, postsocijalističke zemlje, višenacionalne i višereligijske zemlje, mješavine Orijenta i Okcidenta, koja teži pristupanju EU i ukupnim europskim integracijama s druge strane.

Fourth International Conference on English Language, Literature, Teaching and Translation Studies (CELLTTS)

Re-Examining Gender Concepts and Identities in Discourse(s) and Practice(s) Across Periods and Disciplines

The Department of English Language and Literature, Faculty of Philosophy, University of Sarajevo, is pleased to announce the new date and format for its 4th International Conference on English Language, Literature, Teaching and Translation Studies (CELLTTS). After careful deliberation and due to the current situation with the pandemic (and related matters) the Committees have agreed upon the online/remote format of the conference which will take place on October 1–2 2021. For the fourth time we invite scholars and experts in their respective fields of research to present and discuss their research findings and exchange experience and ideas with their colleagues from the region and the world.

Uz strogo poštivanje epidemioloških mjera, određeno stanjem pandemije koronavirusa, kao i striktno ograničenim brojem prisutnih, Filozofsko društvo Theoria organiziralo je svečanu Akademiju u povodu obilježavanja 10. godina od održavanja najvećeg znanstvenog događaja u povijesti Bosne i Hercegovine. Akademija je održana 15. 2. 2021. u malom amfiteatru Filozofskog fakulteta sa početkom u 12,00 h. Ekspoze o Hegelovom kongresu, njegovoj organizaciji, realizaciji i nasljeđu podnio je predsjednik FDT, prof. dr. Samir Arnautović. Nakon predsjednika FDT govorili su prof. dr. Faruk Čaklovica, rektor UNSA u mandatnim periodima od 2006. do 2012. i prof. dr. Emir Turkušić ministar znanosti KS u mandatu od 2002. do 2006., koji su svojom svesrdnom pomoći podržali održavanje najvećeg znanstvenog skupa u BiH.

We hereby inform all faculty members and students of doctoral studies of the Faculty of Philosophy, University of Sarajevo, as well as colleagues from other universities, scientific and other institutions, that the call for submission of papers for the Radovi Filozofskog fakulteta journal, No XXIV 2021, is open. The first application deadline is 1 April 2021, and the second and final deadline is 15 June 2021. Papers sent after the final deadline will not be considered. In case of submission problems, please write to the following e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..

Registration: http://ff.unsa.ba/subds/ejournals/index.php/radovi

 

Obavještavamo sve nastavnike, saradnike i doktorante Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu te kolege i kolegice sa drugih univerziteta, naučnih institucija i dr. da je otvoren Poziv za prijave radova za časopis Radovi Filozofskog fakulteta u Sarajevu, broj XXIV, za 2021. godinu. Prvi rok za prijavu radova je 1. 4. 2021. godine, a drugi i finalni rok je 15. 6. 2021. godine. Nakon tog termina, radovi neće biti uzeti u razmatranje. U slučaju problema prilikom prijave radova, možete se obratiti na e-mail adresu: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..

Registracija na linku: http://ff.unsa.ba/subds/ejournals/index.php/radovi