Članovi Upravnog odbora Fondacije Kemal Bakaršić posjetili su Biblioteku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu povodom uručivanja donacije knjiga. Donacija je uručena 4. 6. 2018. godine na dan kada se navršava dvanaesta godišnjica smrti prof. dr. Kemala Bakaršića. Tokom posjete prisutnima su se obratili dekan Fakulteta prof. dr. Muhamed Dželilović, prodekanesa doc. dr. Lejla Hajdarpašić, akademik Robert Donia, prof. dr. Marina Katnić-Bakaršić, direktor Fondacije Dragan Marković i šefica Biblioteke Fakulteta mr. sc. Nadina Grebović-Lendo. Posjeta je bila i prilika da se prisjetimo lika i djela našeg cijenjenog profesora dr. Kemala Bakaršića.  

 

 

U okviru saradnje sa Ruskom humanitarnom misijom (RHM) za Balkan i Ambasadom Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini, Odsjek za slavenske jezike i književnosti FFUNSA ugostio je 21. i 22. maja 2018. godine akademika Viktora Mihajloviča Šakleina, profesora Moskovskog univerziteta Družba narodov, jednog od vrhunskih stručnjaka za oblast lingvodidaktike, lingvokulturologije i metodike predavanja ruskog kao stranog jezika (RKI).

Opširnije: Ruska humanitarna misija (RHM) za...

Četvrto takmičenje u govorništvu na japanskom jeziku održalo se 31. marta 2018. godine na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Deset takmičara je prezentiralo svoje iskustvo ili zamisao Japana na japanskom jeziku, a ocjenjivao ih je žiri kojim je predsjedavao Nj. E. Ambasador Japana u BiH Hideyuki Sakamoto. Događaj su kratkim obraćanjem otvorili ambasador Sakamoto, dekan Filozofskog fakulteta prof. dr. Muhamed Dželilović, te prodekanesa za naučno-istraživački rad, međunarodnu akademsku saradnju i izdavaštvo Filozofskog fakulteta, doc. dr. Selma Đuliman.
 
Prvo mjesto u početničkoj kategoriji je osvojio Vernes Babić, a u srednjoj Hanna Šiljak.

 

1 2 3
4 5 6

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu u periodu od 20. do 24. aprila 2018. godine  je održana  konferencija “Svjedočanstvo. Komemoracija. Blagostanje” u saradnji sa Centrom za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda, Historijskim muzejom Bosne i Hercegovine  i Institutom za filozofiju i društvenu teoriju iz Beograda, a drugi dio konferencije se održao u Beogradu u periodu od 26. do 27. aprila 2018. godine u okviru projekta SVJEDOČANSTVO – ISTINA ILI POLITIKA: Koncept svjedočenja u komemoraciji jugoslovenskih ratova. Cilj konferencije je da demokratizuje istorijske narative u regionu i da ojača uključivanje jugoslovenskih ratova u prakse evropskog sjećanja.

Spisak učesnika

 

1 2 3
4 5 6

Upravni odbor Fondacije Kemal Bakaršić donio je odluku da se i ove godine u okviru 30. međunarodnog sajma knjiga u Sarajevu dodijele nagrade za doprinos razvoju bibliotekarstva. Ovogodišnji laureati su za stručnjaka iz prakse mr. sc. Nadina Grebović-Lendo, šefica Biblioteke Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i studentsku nagradu mr. sc. Irena Pejić, voditeljica Knjižnice Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu.

Opširnije: Nagrada Fondacije Kemal Bakaršić za...