Katedra za italijanski jezik i književnost

Obavještenje za web stranicu

Gostujuća predavanja prof. dr. Sonia Bellavia i prof. dr. Antonia Rostagno sa Univerziteta La Sapienza iz Rima za studente italijanskog jezika i književnosti Filozofskog fakulteta

Katedra za italijanski  jezik i književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu u saradnji sa Ambasadom Republike Italije u utorak, 15. 10. 2019. godine organizuje gostujuća predavanja profesora sa Univerziteta La Sapienza iz Rima za studente italijanskog jezika i književnosti u terminu od 10:00 do 12:00 sati u sali 8 (NIRSA) Filozofskog fakulteta.

Prof. dr. Sonia Bellavia održat će predavanje na temu Teatro e Nazione: la rinascita del teatro drammatico in Italia nel secondo Ottocentoza, dok će se prof. dr. Antonio Rostagno studentima i gostima predstaviti sa temom Giuseppe Verdi europeo, non solo italiano.

Osim studenata i članova Katedre za italijanski jezik i književnost Filozofskog fakulteta, očekuje se pristustvo i uvaženih predstavnika Ambasade Republike Italije u Sarajevu.

U srijedu, 9. oktobra 2019. godine Nj. E. Petar Ivancov, ambasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini posjetio je Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu. Posjeta je organizirana u okviru manifestacije Prezentacija ruskih univerziteta u Bosni i Hercegovini, koja je organizirana na Filozofskom i Mašinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Klikom na sliku otvarate galeriju

Nakon susreta i razgovora sa dekanom Filozofskog fakulteta prof. dr. Muhamedom Dželilovićem i prodekanom za naučno-istraživački rad, međunarodnu akademsku saradnju i izdavaštvo doc. dr. Amirom Duranovićem, ambasador Ivancov je zajedno sa dekanom Dželilovićem otvorio Prezentaciju ruskih univerziteta na Filozofskom fakultetu. Posjeta je istovremeno iskorištena za razgovore o dosadašnjoj saradnji kao i mogućnostima za proširenje saradnje sa univerzitetima u Ruskoj Federaciji.

U organizaciji Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Instituta za pitanja edukativne politike „Eureka“, podršku Ambasade Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini i službi Filozofskog fakulteta i Univerziteta u Sarajevu, na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 9. oktobra 2019.  upriličena je cjelodnevna prezentacija ruskih univerziteta s ciljem upoznavanja studenata Filozofskog fakulteta i drugih zainteresiranih o mogućnostima i načinima za studiranje na univerzitetima u Ruskoj Federaciji.

Klikom na sliku otvarate galeriju

Organizirana su javna predavanja i radionice, prezentacija promotivnih materijala i diskusije o temama visokog obrazovanja u Rusiji, načinima kako doći do obrazovanja na ruskim univerzitetima i slično. Uz predavanja i radionice, promotivne štandove imali su  Sanktpeterburški državni univerzitet, Moskovski državni psihološko-pedagoški univerzitet, Akademija muzike "Gnjesini", Državni pedagoški univerzitet "Lav Tolstoj" (Tula), Moskovski državni univerzitet prehrambene industrije, Ekonomski univerzitet Vlade Rusije.

Dana 05.10.2019. godine održan je okrugli sto pod nazivom „Smjernice za unapređenje nastavničke profesije“ na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Ovom prilikom naučnoistraživački tim projekta „Smjernice za unapređenje nastavničke profesije“ predstavio je rezultate dvogodišnjeg projekta čiju izradu je podržalo Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS i Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu. Ujedno, obilježen je i Svjetski dan učitelja/nastavnika.

Opširnije: Održan okrugli sto „Smjernice za...

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 3. i 4. oktobra 2019. godine održava se konferencija pod naslovom „Nehemija 'Hija' Hajon i izazovi sabetijanskog vođstva nakon 1676. godine“.

Konferencija se održava u organizaciji Centra Moshe David Gaon za jevrejsko-španske studije i Centra J. R. Elyacher za izučavanje sefardskog naslijeđa Univerziteta Ben-Gurion iz Negeva, Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu  i Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine.

Opširnije: Održana konferencija pod naslovom...

U suradnji Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Ambasade Japana u Bosni i Hercegovini, uz podršku Japanske fondacije, organiziran je kurs japanskog jezika za sve zainteresirane kandidate. Dana 1. 10. 2019. godine održan je Orijentacijski dan kursa japanskog jezika za prijavljene kandidate Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Opširnije: Nova generacija polaznika kursa...

U organizaciji Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i pod okriljem AILA-Europe, na Filozofskom Fakultetu u Sarajevu od 26. do 28. septembra 2019. održana je 11. Konferencija za mlade istraživače iz primijenjene lingvistike.

Konferencija je održana u organizaciji nedavno osnovanog Društva za unaprjeđenje primijenjene lingvistike u Bosni i Hercegovini (SAALinBiH). Organizacioni odbor Konferencije bio je sačinjen od djelatnika Odsjeka za anglistiku i Odsjeka za orijentalnu filologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, predvođen prof. dr. Merimom Osmankadić, vanrednom profesoricom sa Odsjeka za anglistiku i ujedno predsjednicom Društva. U organizaciji su također pomogli i volonteri – studenti treće godine I ciklusa i studenti II ciklusa studija Odsjeka za anglistiku i Odsjeka za orijentalnu filologiju.

Opširnije: Održana 11. Konferencija za mlade...

U četvrtak 19. septembra 2019. godine ataše za obrazovanje pri Ambasadi Republike Turske u Sarajevu gospodin Vasi Ete posjetio je Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu. Domaćin susreta bio je doc. dr. Amir Duranović, prodekan za naučno-istraživački rad, međunarodnu akademsku saradnju i izdavaštvo. Tom prilikom razgovaralo se o rezultatima dosadašnje, kao i o mogućnostima novih vidova saradnje. Izneseni su pozitivni utisci o programu Ljetne škole turskog jezika za studente Odsjeka za orijentalnu filologiju organiziranom u julu 2019. godine na Univerzitetu Gaziosmanpaşa u Tokatu, a koji je realiziran u saradnji sa Uredom za obrazovanje Ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini.

Opširnije: Posjeta atašea za obrazovanje...