POSEBNE NAPOMENE:

Studenti koji su za isti nivo studija imali dva (2) puta stipendiju Evropske komisije (Erasmus Mundus i/ili Erasmus+), ne mogu u okviru tog istog ciklusa studija ponovo koristiti stipendije, niti se tim studentima može izdati nominacijsko pismo za ove stipendije.

Student se može prijaviti na jedan (1) univerzitet. Ukoliko dobijete informaciju da niste dobili stipendiju za koju ste se prijavili, a bude još otvorenih konkursa, možete se opet prijaviti na samo jedan univerzitet (nije više moguće da se prijavljujete na dva ili više univerziteta istovremeno).

Studenti koji su već koristili stipendiju, a imaju pravo da se prijave opet, pored standardne dokumentacije moraju dostaviti dokaz o priznavanju ostvarenih rezultata iz prethodne mobilnosti.

Akademsko i administrativno osoblje nema ograničenje u korištenju mobilnosti, međutim prednost se daje osoblju koje dosad nije koristilo Erasmus+ mobilnost. Preporučuju se dvije mobilnosti u toku akademske godine za osoblje.

U okviru ERASMUS+ programa (kreditna mobilnost) raspisan je Javni poziv za studente i akademsko osoblje Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu za boravak na:

HUMBOLDT-UNIVERSITÄT ZU BERLIN (HU), NJEMAČKA

u ljetnom semestru 2019/2020. akademske godine

STUDIJSKE OBLASTI:

U skladu sa potpisanim ugovorom o realizaciji mobilnosti na Humboldt-Universität zu Berlin moguće su mobilnosti u okviru područja filologija i historija.

 

KO SE MOŽE PRIJAVITI:

  • nastavno osoblje u svrhu obuke (2 x 5 radnih dana)
  • studenti prvog, drugog i trećeg ciklusa (obrazloženje u tabeli ispod)

             

Nivo studija i broj mobilinosti

Odsjek

Napomena

1.

Studenti I i II ciklusa studija

(3x 5 mjeseci)

Bosanski/hrvatski i srpski jezik i književnosti naroda BiH

Nije obavezno poznavanje njemačkog jezika

2.

Studenti I i II ciklusa studija

(3x 5 mjeseci)

Germanistika i Historija

Obavezno znanje njemačkog jezika – minimum B1 nivo

3.

Studenti II i III ciklusa studija – završni semestar

(3x 3 mjeseca)

svi pomenuti odsjeci

studenti završnog semestra II i III ciklusa studija u cilju istraživanja i pisanja završnog rada/

disertacije***

***Studenti II i III ciklusa studija (završni semestar) trabaju slijediti smjernice o nivou poznavanja jezika date u kolonama iznad (u odnosu na odsjeke kojim pripadaju). 


Prilozi:


Programi mobilnosti