U petak, 10. novembra 2017. godine Univerzitet u Sarajevu i Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu posjetila je delegacija moskovske fondacije Dom ruskog zarubežja “Aleksandar Solženjicin”: Tatjana Jurjevna Irinarhova, koordinatorica za balkanske programe Doma ruskog zarubežja „Aleksandar Solženjicin” i rektor ruskog Instituta za književnost „Maksim Gorki” i ugledni pisac, dobitnik niza nacionalnih priznanja i nagrada, Aleksej Nikolajevič Varlamov. U okviru humanitarnog programa „Pomoć u knjigama“ moskovske fondacije, ovom prilikom Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu uručena je vrijedna zbirka recentnih izdanja vodećih izdavačkih kuća, koja obuhvata različite aspekte ruske kulture prošlih vjekova i savremenosti kako u Rusiji tako i izvan njenih granica.

Ispred Univerziteta u Sarajevu delegaciju su primili rektor prof. dr. Rifat Škrijelj i prorektorica za međunarodnu saradnju prof. dr. Aleksandra Nikolić.

Svečana primopredaja ove bogate zbirke knjiga bila je upriličena isti dan na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Koordinatorica za balkanske programe Tatjana Irinarhova predstavila je moskovsku instituciju projekcijom kratkog dokumentarnog filma o nastanku i djelatnosti fonda „Ambasada na Taganskom brdu“ reditelja Sergeja Zajceva. Nakon toga je Aleksej Varlamov održao predavanje na temu „Revolucija kao osveta za maštu“, posvećeno stogodišnjici Oktobarske revolucije. Među uzvanicama su bili i prorektori Univerziteta u Sarajevu, prof. Zijad Mehić, prorektor za umjetnost, kulturu i sport, i prof. dr. Aleksandra Nikolić, prorektorica za međunarodnu saradnju.

Na svečanoj ceremoniji primopredaje i otvaranju izložbe knjiga uzvanicima i gostima su se obratili dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Salih Fočo, kulturni ataše Ambasade Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Ana Ivljeva, koordinatorica za balkanske projekte Doma ruskog zarubežja “Aleksandar Solženjicin” Tatjana Irinarhova i rukovoditeljica Odsjeka za slavenske jezike i književnosti doc. dr. Adijata Ibrišimović-Šabić. Uslijedio je performans pod nazivom “Krug kojemu nema kraja"u režiji mr. Pavela Ocepeka, lektora za slovenački jezik na Odsjeku za slavenske jezike i književnosti, čime je izložba bila i zvanično otvorena. U performansu su, uz studente Odsjeka za slavenske jezike i književnosti, učestvovali i učenici Srednje muzičke škole Sarajevo pod rukovodstvom profesorice Tijane Vignjević, solistica na violi – mr. Tatjana Romanić te bariton - Timur Vilić, student druge godine na Odsjeku za romanistiku i na Odsjeku za orijentalnu filologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Galeriju slika  posjete predstavnika Doma ruskog zarubežja možete pogledati OVDJE.

Posjeta predstavnika Doma ruskog zarubežja “Aleksandar Solženjicin” Univerzitetu u Sarajevu i Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu medijski je propratila i Radio-televizija Bosne i Hercegovine. Prilog možete pogledati od 26:00 minute na sljedećem linku: Posjeta predstavnika Doma ruskog zarubežja “Aleksandar Solženjicin” Univerzitetu u Sarajevu i Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.