banner godisnjica 2021

E-CRIS.BH

Personalne bibliografije

 

ŠTA JE E-CRIS.BH?

Program, koji je dostupan na web stranici Bibliografije, omogućuje ispis personalnih bibliografija istraživača i stručnih saradnika na osnovu šifre istraživača koja je autoru dodijeljena prilikom upisa u evidenciju istraživača u informacionom sistemu o istraživačkoj djelatnosti u Bosni i Hercegovini (E-CRIS.BH), pod uslovom da su njihove bibliografske jedinice uključene u sistem COBISS.BH. Podaci o bibliografskim jedinicama ispisuju se iz uzajamne baze podataka COBIB.BH. Uslov da se pojedina jedinica iz baze podataka COBIB.BH pravilno uključi u personalnu bibliografiju jeste da zapis, osim osnovnih bibliografskih podataka (autor, naslov, godina izdavanja, izdavač ...), sadrži i šifru po tipologiji dokumenata/dela, šifru istraživača i još neke podatke.

Podatke u uzajamnu bibliografsku bazu podataka unose biblioteke/knjižnice koje su punopravne članice sistema COBISS.BH i imaju bibliotekare osposobljene za unos.

U načelu, imate mogućnost da sami izaberete biblioteku/knjižnicu koja će brinuti o dopuni i redakciji vaše personalne bibliografije. Zapise za bibliografske jedinice obično unosi i rediguje biblioteka/knjižnica ustanove u kojoj je istraživač zaposlen. Ako ustanova nema biblioteku/knjižnicu, predlažemo da izaberete biblioteku/knjižnicu koja je specijalizovana za vašu oblast. Obratite im se i dogovorite se o redakciji vaših bibliografskih jedinica. Tamo ćete dobiti i precizna uputstva o tome šta je potrebno da im predložite kako bi oni mogli da dopune vašu personalnu bibliografiju.

Preuzeto sa: http://home.izum.si/COBISS/bib/FAQ_BH.html

 

KAKO DOBITI ŠIFRU ISTRAŽIVAČA?

Nakon prijave u Registar istraživača i istraživačkih organizacija u FBiH, Vaši podaci će biti proslijeđeni u bazu E-CRIS.BH.

Ako imate dodatnih pitanja, bibliotekari FFSA će Vam pomoći!

 

Ukoliko već imate dodijeljenju šifru i trebate ažurirati svoju personalnu bibliografiju, stojimo Vam na raspolaganju.