banner godisnjica 2021

Povodom Nacionalnog praznika Republike Austrije 26. 10. 2017. godine dr. Vahidinu Preljeviću, vanrednom profesoru za njemačku književnost na Odsjeku za germanistiku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, uručen je orden „Austrijski počasni križ za nauku i umjetnost Predsjednika Republike Austrije“, jedno od najviših priznanja koje ta zemlja dodjeljuje. Ovim odlikovanjem se Austrijancima i državljanima drugih zemalja odaje počast za „vrhunska dostignuća u nauci i umjetnosti“. U obrazloženju se navodi da prof. Preljević već dugi niz godina svojim naučnim projektima i publikacijama radi na povezivanju kultura Austrije i Bosne i Hercegovine, zalažući se za, između ostalog, posredovanje austrijske književnosti u bosanskohercegovačkom kulturnom prostoru.

Posebno su istaknute njegove zasluge kao znanstvenog voditelja Austrijske biblioteke, te njegove aktivnosti oko obilježavanja stogodišnjice Sarajevskog atentata koje su rezultirale velikom konferencijom podržanom od Evropske unije. 

Prof. dr. Vahidin Preljević (rođen 1975. godine u Brčkom) od 1999. godine radi na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, šef je Katedre za književnost njemačkog govornog područja i predsjednik Vijeća doktorskog studija iz njemačkog jezika i književnosti. Dosad je objavio dvije monografije, priredio desetak knjiga i napisao 60-ak radova iz oblasti njemačke i austrijske književnosti, teorije kulture i književnosti.

Galeriju slika možete pogledati na stranici Univerziteta u Sarajevu.