U utorak, 6. juna 2023. godine Centar za historijska istraživanja (CeHIS) bio je domaćin predstavljanju bilateralnog projekta „Historijska iskustva života u Jugoslaviji: Bosna i Hercegovina i Slovenija u komparativnoj perspektivi“, a koji se realizira u okviru projektnih aktivnosti Univerziteta u Sarajevu – Filozofskog fakulteta i Instituta za historijska istraživanja Naučnoistraživačkog centra iz Kopra, Republika Slovenija. Historičari iz navedenih institucija, odnosno nastavnici i saradnici Odsjeka za historiju iz Sarajeva i znanstveni saradnici Instituta iz Kopra predstavili su svoje institucije, odnosno, projekte koji se realiziraju u okvirima nacionalnih i međunarodnih programa naučnoistraživačke saradnje.

Programom je realizirano i predstavljane projekta „Stvaranje drugačije globalizacije“, a u okviru navedenog su za studente Odsjeka za historiju i drugu zainteresiranu publiku dr. Jure Ramšak i dr. Mateja Režek održali predavanja o novim studijama Hladnog rata i jugoslavenskoj vanjskoj politici na Bliskom istoku u drugoj polovini 20. vijeka.

Razmjena osoblja i međusobne posjete bosanskohercegovačkih i slovenačkih historičara uključenih u projektne aktivnosti dio su bilateralne saradnje omogućene međudržavnim sporazumom između Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije, a prema ugovornim obavezama koje podržava Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke.

 

Klikom na sliku otvarate galeriju