Drage studentice i studenti, svi koji ste zainteresovani za socijalnu traumu, obavještavamo vas da je otvoren konkurs za prijavu na desetu ljetnu školu u okviru projekta „Social Trauma in Changing Societies (STICS)“. Naziv ljetne škole je „OutBreak!“

Planirano je da ljetna škola bude održana ili online ili na kombinovani način od 20. do 27.06.2021. (alternativni datum od 20. do 27.09.2021).

na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu što će zavisiti od epidemiološke situacije.

Za ljetnu školu „OutBreak!“ se mogu prijaviti studenti master studija psihologije i drugih srodnih disciplina.

Rok za prijavu je 26.2.2021. godine.

Sve informacije o konkursu, kao i formular za prijavu, nalaze se u prilogu.

Call for Applications

Application Form

U srijedu, 10. februara 2021. godine ambasador Republike Sjeverne Makedonije Nj. E.  Ekrem Ebibi posjetio je Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu. Domaćini susreta sa ambasadorom bili su prof. dr. Muhamed Dželilović, dekan Filozofskog fakulteta i doc. dr. Amir Duranović, prodekan za naučnoistraživački rad, međunarodnu akademsku saradnju i izdavaštvo. Tokom susreta razgovaralo se o saradnji između Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i srodnih ustanova u Republici Sjevernoj Makedoniji.

mq1Povodom Međunarodnog dana grčkog jezika, 9. februara, Služba za naučnoistraživački rad, međunarodnu akademsku saradnju i izdavaštvo u saradnji sa Ambasadom Republike Grčke u Bosni i Hercegovini pripremila je javno predavanje o značaju grčkog jezika. Predavanje je pripremio prof. dr. Drago Župarić, profesor na Odsjeku za romanistiku i voditelj Cetra NIRSA Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Predavanje možete pogledati na ovom LINKU

Novoimenovani ambasador Arapske Republike Egipat u Bosni i Hercegovini Yasser Sorour posjetio je Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu 20. januara 2021. godine. Ambasadora su dočeli doc. dr. Amir Duranović, prodekan za naučnoistraživački rad, međunarodnu akademsku saradnju i izdavaštvo, prof. dr. Munir Drkić, šef Odsjeka za orijentalnu filologiju, prof. dr. Amra Mulović, šef Katedre za arapski jezik i književnost i Suada Muharemović, lektorica.

Odsjek za orijentalnu filologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu postao je član Međunarodnog udruženja odsjeka za arapski jezik i književnost.

Međunarodno udruženje odsjeka za arapski jezik i književnost sa sjedištem u Bejrutu (Liban) okuplja preko dvije stotine katedri i odsjeka članova iz cijelog svijeta. Aktivnosti udruženja usmjerene su na povezivanje i međusobnu saradnju odsjeka, razmjenu profesionalnog iskustva, podsticanje naučnih istraživanja, razvoj metoda podučavanja arapskog jezika, organiziranje kulturnih događaja i pokretanje edukativnih programa i projekata, održavanje međunarodnih seminara, radionica i konferencija, promociju proučavanja i učenja arapskog jezika i sl.

Više informacija o Udruženju možete pogledati na web stranici www.arabic-dep.org.