DzevadKarahasanGoetheova nagrada grada Frankfurta za 2020. dodijeljena je bosanskohercegovačkom piscu i akademiku, redovnom profesoru na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu

“Karahasanovo djelo je posvećeno posredovanju između istoka i zapada, islama i kršćanstva. U vremenu rastućeg nacionalizma u Evropi, ovogodišnji dobitnik nagrade Dževad Karahasan zalaže se za trajno prevladavanje granica, bilo da se radi o političkim ili kulturološkim”, obrazložio je odluku gradonačelnik Frankfurta Peter Feldmann, dodavši: “Time što Goetheovu nagradu za ovu godinu dodjeljuje ovom bosanskom piscu, naš grad Frankfurt iskazuje svoje opredjeljenje za toleranciju i međusobno razumijevanje.” Ina Hartwig, spisateljica i književna kritičarka, te frankfurtska referentica za kulturu, ističe da je „Karahasan veliki evropski pisac, književni graditelj mostova koji je nezaobilazan za duhovnu klimu Evrope” te da u njegovom djelu “strano postaje živo u vlastitom” identitetu.

Goetheova nagrada je jedna od najuglednijih evropskih nagrada za intelektualna  postignuća i dodjeljuje se svake tri godine, 28. augusta, na rođendan velikog njemačkog klasika. Ona je ustanovljena 1927, a neki od njenih ranijih nosilaca su Thomas Mann, Sigmund Freud, Hermann Hesse, Max Planck, Carl Friedrich von Weizsäcker, Gerhart Hauptmann, Wisława Szymborska, Ingmar Bergman, Siegfried Lenz, Georg Lukács, Amos Oz.