Izdavačka kuća Buybook će za Šesti internacionalni festival književnosti Bookstan, koji se ove godine održava u periodu od 7. do 10. jula/srpnja, dodijeliti 20 stipendija za učešće u radionici književne kritike.

Voditelj ovogodišnje radionice je Nenad Veličković, tema je "Kritika i književni zanat", a vrijeme održavanja je od 4. do 10. jula/srpnja 2021. godine.

PRILOZI:

Prijavni obrazac i Pravilnik 2021.

Poziv na radionicu Bookstan

U srijedu, 21. aprila 2021. Centar za mirovno obrazovanje Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu je započeo predavanja u okviru Modula koji nosi naziv „Democratic Culture and Peace Pedagogy in Teacher Education“. Modul pripada regionalnom projektu Preparing Future Teachers in the Western Balkans kojeg sprovodi The European Wergeland Center Oslo (https://theewc.org/projects/preparing-future-teachers-in-the-western-balkans/).

Temeljni cilj Projekta jeste pripremanje budućih nastavnika i nastavnika u praksi za nastavni proces u kojem se promovišu ideje građanstva, demokratije i ljudskih prava. Ovaj Projekat pruža podršku visokoškolskim institucijama i univerzitetima u Albaniji, Kosovu, Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini.

U okviru radnih posjeta organizacionim jedinicama Univerziteta u Sarajevu, ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo prof. dr. Melika Husić Mehmedović i rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj sa saradnicima posjetili su Filozofski fakultet u utorak, 20. aprila 2021. godine, gdje ih je dočekao prof. dr. Muhamed Dželilović, dekan Filozofskog fakulteta sa saradnicima. U delegaciji je bio i prof. dr. Darko Tomašević, u ime Grupacije humanističkih nauka.

Klikom na sliku otvarate galeriju

U jednosatnom razgovoru dekan Fakulteta Dželilović upoznao je prisutne sa trenutnim stanjem na Filozofskom fakultetu, problemima nastalim u procesu integracije Univerziteta, razvojnim projektima Filozofskog fakulteta i drugim pitanjima vezanim za njegov nesmetan rad i funkcionisanje. Sagovornici su postigli saglasnost da je za rješavanje postojećih problema potrebna saradnja između Fakulteta, Univerziteta i resornog ministarstva, kao i dalje zajedničko djelovanje s ciljem ostvarenja ciljeva i zadataka iz misije Filozofskog fakulteta.

We hereby inform all faculty members and students of doctoral studies of the Faculty of Philosophy, University of Sarajevo, as well as colleagues from other universities, scientific and other institutions, that the call for submission of papers for the Radovi Filozofskog fakulteta journal, No XXIV 2021, is open. The first application deadline is 1 April 2021, and the second and final deadline is 15 June 2021. Papers sent after the final deadline will not be considered. In case of submission problems, please write to the following e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..

Registration: http://ff.unsa.ba/subds/ejournals/index.php/radovi

 

Obavještavamo sve nastavnike, saradnike i doktorante Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu te kolege i kolegice sa drugih univerziteta, naučnih institucija i dr. da je otvoren Poziv za prijave radova za časopis Radovi Filozofskog fakulteta u Sarajevu, broj XXIV, za 2021. godinu. Prvi rok za prijavu radova je 1. 4. 2021. godine, a drugi i finalni rok je 15. 6. 2021. godine. Nakon tog termina, radovi neće biti uzeti u razmatranje. U slučaju problema prilikom prijave radova, možete se obratiti na e-mail adresu: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..

Registracija na linku: http://ff.unsa.ba/subds/ejournals/index.php/radovi

MMag.a Azra Hodžić-Kadić, profesorica bosanskog i hrvatskog jezika u Centru za jezike (Sprachenzentrum) Univerziteta u Beču i istraživačica na Odjelu za zaštitu manjinskih jezika i naslijeđa Austrijske akademije nauka (Österreichische Akademie der Wissenschaften /ÖAW/), održat će u toku ljetnog semestra 2020/21. godine pet predavanja za studente Filozofskog fakulteta i druge zainteresirane. Predavanja će se održati putem konferencijskog alata Zoom. Slijede termini i teme predavanja:

HoWeKo je skraćenica njemačke riječi Hochwertkonzepte ili u prijevodu na bosanski jezik koncepti više društvene vrijednosti. U sklopu HoWeKo projekta želimo istražiti razlike u kulturnosocijalnom sistemu vrijednosti Njemačke kao najznačajnije članice EU, predstavnika i predvodnika sistema vrijednosti Zapadne Europe s jedne strane i Bosne i Hercegovine, postsocijalističke zemlje, višenacionalne i višereligijske zemlje, mješavine Orijenta i Okcidenta, koja teži pristupanju EU i ukupnim europskim integracijama s druge strane.

Fourth International Conference on English Language, Literature, Teaching and Translation Studies (CELLTTS)

Re-Examining Gender Concepts and Identities in Discourse(s) and Practice(s) Across Periods and Disciplines

The Department of English Language and Literature, Faculty of Philosophy, University of Sarajevo, is pleased to announce the new date and format for its 4th International Conference on English Language, Literature, Teaching and Translation Studies (CELLTTS). After careful deliberation and due to the current situation with the pandemic (and related matters) the Committees have agreed upon the online/remote format of the conference which will take place on October 1–2 2021. For the fourth time we invite scholars and experts in their respective fields of research to present and discuss their research findings and exchange experience and ideas with their colleagues from the region and the world.

Uz strogo poštivanje epidemioloških mjera, određeno stanjem pandemije koronavirusa, kao i striktno ograničenim brojem prisutnih, Filozofsko društvo Theoria organiziralo je svečanu Akademiju u povodu obilježavanja 10. godina od održavanja najvećeg znanstvenog događaja u povijesti Bosne i Hercegovine. Akademija je održana 15. 2. 2021. u malom amfiteatru Filozofskog fakulteta sa početkom u 12,00 h. Ekspoze o Hegelovom kongresu, njegovoj organizaciji, realizaciji i nasljeđu podnio je predsjednik FDT, prof. dr. Samir Arnautović. Nakon predsjednika FDT govorili su prof. dr. Faruk Čaklovica, rektor UNSA u mandatnim periodima od 2006. do 2012. i prof. dr. Emir Turkušić ministar znanosti KS u mandatu od 2002. do 2006., koji su svojom svesrdnom pomoći podržali održavanje najvećeg znanstvenog skupa u BiH.