Svako društvo pretpostavlja postojanje profesionalaca za bilo koju djelatnost koja je društveno korisna. Odgoj i obrazovanje je djelatnost koja se nalazi u samome srcu svake druge društvene djelatnosti jer ne postoji mogućnost profesionalnog osposobljavanja stručnjaka bez učitelja koji ih mogu pripremiti za svijet rada.

U suvremenom svijetu, pa tako i u Bosni i Hercegovini, postoje nastavnički fakulteti koji osposobljavaju buduće učitelje i profesore za rad u različitim obrazovnim institucijama, ali postoji i veliki broj fakulteta i škola koje educiraju stručnjake za određenu djelatnost ne dajući im znanje potrebno za ulazak u razred i preuzimanje profesorske uloge.

Desetljeća iskustva u radu na sličnim programima iznjedrila su sliku Pedagoškog obrazovanja nastavnika koju nudimo na Odsjeku za pedagogiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Program je namijenjen svim zainteresiranima sa završenim doktoratom i magisterijem, fakultetom,  višom školom i V stupnjem iz bilo koje oblasti zanata, nauke, tehnike, umjetnosti, uslužnih i privrednih djelatnosti koji bi željeli raditi ili rade u osnovnim i srednjim školama kao nastavnici stručnih predmeta. Nakon realiziranih aktivnosti predviđenih Nastavnim planom i programom, polaznici dobivaju uvjerenje u svrhu samostalnog obavljanja odgojno-nastavnog rada u okviru struke koju je kandidat stekao. Program je osmišljen s ciljem osposobljavanja stručnjaka različitih oblasti za rad u nastavnom procesu, specifičnije za realizaciju nastavnih sati, uloge razredništva i uspješniju komunikaciju sa svim činiteljima odgojno-obrazovnog procesa u školi (učenik, nastavnik, radne kolege, menadžement i sl.), ali ne daje kompetencije za obnašanje dužnosti pedagoga škole, bibliotekara, direktora i sl.

Materijale kursa Pedagoško Obrazovanje (hrestomatiju) možete preuzeti OVDJE.

Svi materijali su kompresovani u jednu datoteku koristeći program WinRAR.

Link na aktuelni konkurs (2024/2025): OVDJE


Pedagoško obrazovanje nastavnika 2024/2025.

qr_pon_24_25.png

(Skeniraj QR kod ili klik na sliku)