Na Odsjeku za orijentalnu filologiju u vremenu od 04. aprila do 13. aprila boravila je kao gostujuća profesorica Aisha Al Darmaki, profesorica na Otvorenom arapskom univerzitetu u Maskatu i na Univerzitetu Sultan Qabus u Maskatu, Oman.

Profesorica Al Darmaki direktorica je Kulturnog kluba u Maskatu i Direktorica omanskog programa za kulturno naslijeđe. Održala je seriju predavanja iz kulturologije, arapske književnosti i arapskog jezika.

0P8A8165 0P8A8173

  

U utorak, 10.04.2018.  promovirana je knjiga Savremena književnost Omana: izbor iz poezije, romana i kratke priče (Izbor, prijevod i predgovor uradili su Munir Mujić i Mirza Sarajkić) koja je nastala kao plod saradnje Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Kulturnog kluba iz Maskata.

0P8A8176 0P8A8180

 

Potpisan je i Memorandum o saradnji između Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Kulturnog centra u Maskatu. Ovo je nastavak saradnje Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Kulturnog centra u Maskatu. U maju prošle godine u Kulturnom klubu u Maskatu upriličena je manifestacija „Zajedničko čitanje: bosanskohercegovački i omanski roman“. Tom prilikom o omanskim romanima govorili su profesori sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu dok su o bosanskohercegovačkim romanima (onima koji su prevedeni na arapski ili engleski) govorili profesori književnosti iz Omana.

0P8A8193 0P8A8196