Dobrodošli na zvanične stranice Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu

Mobilnost studenata

 
 
 

Poziv na prezentaciju programa stipendiranja Njemačke službe za akademsku razmjenu (DAAD), koja će se održati u prostorijama Goethe Instituta u Sarajevu (Maršala Tita 28, ulaz pored BBI Banke, četvrti sprat) u četvrtak, 20. aprila 2017. godine, s početkom u 14:00 sati.

Na ovoj prezentaciji biti će predstavljeni stipendijski programi DAAD-a za studente i naučno-nastavno osoblje za akademsku 2017/2018.  godinu.

Također sve potrebne informacije koji se tiču stipendija DAAD-a možete pronaći na stranici www.funding-guide.de

Poziv na prezentaciju

The Embassy of the United States of America to Bosnia and Herzegovina (BiH) is pleased to announce the FULBRIGHT FOREIGN STUDENT PROGRAM VISITING STUDENT RESEARCHER CATEGORY COMPETITION FOR THE 2018-2019 ACADEMIC YEAR.  Applications are received until APRIL 30, 2017.

AT-A-GLANCE:  WHAT IS THE FULBRIGHT FOREIGN STUDENT PROGRAM

The program provides grants to conduct non-degree, full-time research at the graduate level from a minimum of four months to a maximum of nine months at U.S. institutions of higher education.  Visiting Student Researcher participants are affiliated with accredited U.S. institutions of higher education and pursue academic research at the graduate level in their fields of study.  Grantees advance their academic work, establish professional contacts in their fields of study, gain international experience and personal enrichment, and help promote mutual understanding between the United States and BiH.  Grantees who successfully complete the program receive a Department of State certificate of participation.

Opširnije: Stipendije Fulbright Vlade SAD-a za studente II. i III. ciklusa

Iz priloga možete preuzeti informaciju vezanu za stipendije u Poljskoj, u Krakovu, koje su namijenjene studentima doktorskog studija i naučnim radnicima iz regiona Balkana.

Mjesečne stipendije u cilju istraživanja mogu biti realizovane od oktobra 2016. do juna 2017.

Rok za prijavu je 15.06.2016.

Više informacija (engleska verzija na dnu stranice) na: http://www.dn.uj.edu.pl/fundusze/jadwiga

Application form

Criteria

Rules

Ambasada Republike Slovenije, posredstvom Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine i Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, obavijestila nas je da je u okviru Centra za mobilnost i evropske programe obrazovanja i osposobljavanja Republike Slovenije (CMEPIUS) za akademsku 2016/2017. godinu za državljane Bosne i Hercegovine na raspolaganju 18 mjesečnih stipendija za studijsko usavršavanje na visokoobrazovnim ustanovama u Sloveniji.

Opširnije: Stipendije za studijsko usavršavanje na visokoobrazovnim ustanovama u Sloveniji

U junu 2014. je Univerzitet u Sarajevu primljen u članstvo globalne organizacije Univerzitetske agencije za frankofoniju (AUF), osobitim zalaganjem Odsjeka za romanistiku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Prilikom nedavne posjete Univerzitetu u Sarajevu, u susretu sa profesorima i studentima kojim je predsjedavao prorektor prof. dr. Ugo Vlaisavljević, gospodin Fabien Flori, direktor Regionalnog ureda AUF-a za Centralnu i Istočnu Europu izložio je razne mogućnosti koje Agencija nudi kako frankofonim studentima, tako i istraživačima u svim domenima i naučnim poljima.

Jedan od glavnih ciljeva AUF-a je promocija francuskog jezika kao jezika nauke, kao i promocija naučno-istraživačke saradnje između frankofonih univerziteta i pojedinaca. U tom smislu, Agencija podupire istraživače putem finansiranja slijedećih aktivnosti:

Opširnije: Univerzitetska agencija za frankofoniju - mogućnosti za frankofone istraživače