Ilija Trojanow: (Ne)odmjereno pisanje

Predavanje u okviru Sarajevske poetičke docenture

 

Mjesto i vrijeme: Mali amfiteatar Filozofskog fakulteta u Sarajevu, 22.05. 2019. u 18:00

Srdačno Vas pozivamo na poetološko predavanje njemačkog pisca Ilije Trojanowa koje će biti upriličeno u okviru Sarajevske poetičke docenture, zajedničkog projekta Katedre za njemačku književnost Filozofskog fakulteta u Sarajevu i Fondacije S. Fischer u Berlinu.

Predavanje će otvoriti prof. dr. Muhamed Džeilović, dekan Fakulteta. U razgovoru s autorom sudjeluju prof. dr. Vahidin Preljević (moderacija) i akademik prof. dr. Dževad Karahasan. Osigurano je simultano prevođenje s njemačkog jezika (doc. dr. Naser Šečerović)

 

O piscu

Ilija Trojanow, rođen 1965 u Sofiji, odrastao je u porodici političkih azilanata u Njemačkoj i Keniji. Živio je u Münchenu,  Bombayu i Kapstadtu. Posljednjih godina skrasio se u Beču. Jedan od najvažnijih pisaca njemačkog govornog područja i najznačajnijih evropskih intelektualaca današnjice. Proslavio se romanom Sakupljač svjetova (2006), čiju građu čini biografija britanskog oficira i istraživača Richarda Burtona. Objavio je više nagrađivanih romana i zbirki proze, te nekoliko esejističkih knjiga koje su snažno odjeknule u evropskoj javnosti, između ostalih, Napad na slobodu (zajedno s Juli Zeh), žestoku kritiku špijuniranja i nadziranja u režiji tajnih službi i Odbijanje sukoba (zajedno s Ranjitom Hoskoteom), polemiku protiv teze o sukobu civilizacija u kojoj Trojanow zastupa gledište da je izvorište svake (napredne) kulture u amalgamiranju različitog, a ne u odvajanju u rezervate.  Roman Moć i otpor (2015), koji se bavi bugarskom komunističkom prošlošću, spada u najznačajnije političke romane napisane na njemačkom jeziku posljednjih godina. Valja istaknuti i proznu zbirku Nakon bijega (2017), koja se na poetski intrigantan način bavi fenomenom migracije.

Plakat