Na Filozofskom fakultetu će se 3. i 4. oktobra održati konferencija pod naslovom «Nehemija «Hija» Hajon i izazovi sabetijanskog vođstva nakon 1676. godine».

Konferenciju zajednički organiziraju Centar Moshe David Gaon za jevrejsko-španske studije i Centar J. R. Elyacher za izučavanje sefardskog naslijeđa Univerziteta Ben-Gurion of the Negev, Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu  i Jevrejska zajednica Bosne i Hercegovine.

Tzv. sabetijanska kontroverza je, u nekim aspektima, označila prelazak «jevrejskog svijeta» u modernost. Lik Šabetaja Cvija i dalje je izvor inspiracije ne samo naučnika, već i pisaca i umjetnika. Ništa manje su zanimljive i druge ličnosti koje se pojavljuju nakon njegove smrti. Upravo je to razlog što će se ova konferencija posvetiti liku Hije Hajona i drugih post-sabetajskih lidera, njihovom djelu i refleksiji na historiju i književnost u kasnijim periodima. Hija Hajon je rođen u Sarajevu, što je i rukovodilo incijativu da se konferencija održi upravo ovdje.

Cilj konferencije je da okupi naučnike iz različitih humanističkih disciplina, u razmatranju različitih tekstova i djela (književih, vizuelnih, filozofskih/teoloških i historiografskih) nastalih kao odgovor na učenje i postupke Hije i drugih sabetijanskih lidera «druge generacije», u kontekstu sefardskog Mediterana i Balkana.

Na konferenciji će svoj doprinos dati vrhunski  stručnjaci u ovoj oblasti (University of Colorado, University of Tel Aviv, University of California, Johns Hopkins itd.).  Konferencija će se održati na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu (četvrtak, 3. 10. 2019. U 9:00 sati). Sva izlaganja su na engleskom jeziku, a konferencija je otvorena za javnost.

Program konferencije

Poster